Page 117 - GREC14N_EFL_01
P. 117
CFU EFL ZTH PVK
ALL ROADS
LEAD TO
Mandolato with honey. Μάντολα Komfeto Οι αρχαίοι Έλληνες
Zakynthos’ treat boasts σημαίνει Κεφαλονιά. SUGAR An autumn harvest ήταν γλυκατζήδες,
a Venetian pedigree. Καβουρδισμένο, Classic sweets spinning into sweet, not to mention a όπως και οι σύγχρονοι.
Honey, lots of almonds, καραμελωμένο specialty of Kefalonia, Αξιοποίησαν το μέλι
egg whites in a meringue αμύγδαλο και fresh treats made from the wild και το σουσάμι που
are some of the main φυσικό κόκκινο quince trees of Paliki υπήρχαν σε αφθονία
ingredients of Zante’s χρώμα από φύκια. region. The fruit is για να παρασκευάσουν
mandolato, and it comes Στην Ενετοκρατία οι peeled and decorated ένα γλύκισμα υγιεινό,
in several variations. A νοικοκυρές καβούρδιζαν by hand, then smashed δυναμωτικό και
sweet of aristocratic ori- και καραμέλωναν τα and boiled, after being εύγευστο. Σήμερα
gins which, in its mouth- αμύγδαλα με ελάχιστη mixed with sugar, honey αναγνωρίζονται
watering version, binds –και τότε πανάκριβη– or, more traditionally, παγκοσμίως οι θρεπτικές
superbly with chocolate. ζάχαρη σε λιβανιστήρια Papagiorgis grape syrup. When the και θεραπευτικές
Old Zakynthians used ή θερμαντήρες Point of reference for ice mixture takes the con- ιδιότητες του μελιού και
to say: “Mandolato is κρεβατιών. Η cream lovers and every one sistency of marmalade, του σουσαμιού, καθώς
like glass, shouldn’t it παρασκευή τους μπορεί with a sweet tooth for almost roasted almonds and περιέχουν απαραίτητα
break, don’t have it...” να φαίνεται απλή, όμως a century. Σημείο αναφοράς για honey are added. Ένα αντιοξειδωτικά,
So, be sure that if it’s απαιτείται υπομονή και τους λάτρεις του παγωτού και γλυκό φθινοπωρινής βιταμίνες και
hard, crumbles easily τέχνη για το πολύωρο όχι μόνο, με ιστορία κοντά ενός συγκομιδής, που ιχνοστοιχεία. Μελάτο,
and doesn’t stick to your σιγοκαβούρδισμα στα αιώνα. 32 Nikiforou Theotoki φτιάχνεται κυρίως στην αν υπερισχύει το
teeth, it is 100% fresh. μπακιρένια καζάνια. Str., Corfu Town, +30 26610 Κεφαλονιά, από τις μέλι, ή τραγανό, αν
Γλυκό με βενετσιάνικο Σήμερα, θα τις βρείτε και άγριες κυδωνιές στην έχει περισσότερο
pedigree. Μέλι, πολύ σε εκδοχή μελένια. 39474 περιοχή της Παλικής. σουσάμι, το παστέλι
αμύγδαλο, μαρέγκα Αρχικά, τα φρούτα έχει επανακάμψει στην
είναι κάποια από τα Fitoura (or fritoura) τεμαχίζονται και, αγορά, είτε απλό είτε σε
βασικά συστατικά An integral part of αφού ξεφλουδιστούν διάφορες παραλλαγές,
του ζακυνθινού Zakynthos’ tradition and και αφαιρεθούν τα με αποξηραμένα φρούτα
μαντολάτου, που έχει local fairs, especially on κουκούτσια με το ή ξηρούς καρπούς. Θα
πολλές παραλλαγές. August 17, when Aghios χέρι, τα λιώνουν το βρείτε σε όλα τα
Αριστοκρατικής Dionysios, the patron και τα βράζουν με νησιά του Ιονίου και στα
καταγωγής, στην saint of the island, is in ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι περισσότερα μέρη της
αμαρτωλή εκδοχή the spotlight. Outside Voskopoula στην παραδοσιακή Ελλάδας. Τιμήστε το
του δένει υπέροχα με the churches, at the mar- Great traditional sweets since εκδοχή. Όταν πάρουν δεόντως.
σοκολάτα. Οι παλιοί ket stall tables, delicious 1907, and beloved destination μορφή μαρμελάδας
Ζακυνθινοί έλεγαν: «Το semolina cream is fried for every generation, all year εμπλουτίζονται Frigania
μαντολάτο είναι γυαλί in olive oil and sprinkled long. Εξαιρετικά παραδοσιακά με καβουρδισμένα A classic, rich and fresh
κι αν δεν σπάσει, μην with sugar and cinna- γλυκά από το 1907, ένας αμύγδαλα και μέλι. syrupy dessert of Zakyn-
το πάρεις...» Αν λοιπόν mon. Golden-brown, αγαπημένος προορισμός για thos. A generous dose of
είναι σκληρό, εύθρυπτο with a crunchy shell and κάθε γενιά, κάθε εποχή. 3 Pasteli crème pâtissière is spread
και δεν κολλάει στα a tender heart, you will Lithostroto Str., 41 Lithostroto Ancient Greeks had a over toasts soaked in
δόντια, είναι ολόφρεσκο. love it. Αναπόσπαστο sweet tooth, for sure. syrup, and when it be-
κομμάτι της παράδοσης & Vourvachi Str., Argostoli, They used what they had comes firm it is covered
Mandoles και των πανηγυριών Kefalonia, +30 26710 26186, in abundance –honey with whipped cream and
Mandola (pl. mandoles) της Ζακύνθου, ειδικά 26710-25434 and sesame seeds– to chopped walnuts. Easy,
is another name for Kefa- στις 17 Αυγούστου, make a healthy, energis- with many variations, it
lonia. Roasted, caramel- ανήμερα του Αγίου ing and delicious sweet. tastes like a rather light
ised almond and natural Διονυσίου, οπότε η Nowadays, scientists con- ekmek.
red seaweed colouration. φιτούρα (ή φριτούρα) firm the nutritional and Κλασικό ζακυνθινό
During Venetian Occupa- έχει την τιμητική της. therapeutic properties of γλυκό ταψιού με
tion, housewives roasted Έξω από τις εκκλησίες, both honey and sesame: πλούσια και δροσερή
and caramelised almonds ο επονομαζόμενος they contain essential γεύση. Σε βάση
with the slightest amount «Φιτουράς» τηγανίζει antioxidants, vitamins από σιροπιασμένες
of unaffordable sugar in κομμάτια υπέροχης Mandolatonerie Zakynthos and minerals. Soft or φρυγανιές, απλώνεται
censers or bed warmers. σιμιγδαλένιας For unforgettable mandolato crunchy, depending on μια γερή στρώση κρέμας
Though the preparation κρέμας σε λάδι and pasteli, visit the experts the dominant ingredient, ζαχαροπλαστικής κι
seems rather simple, καλής ποιότητας και since 1907. Για αξέχαστη honey or sesame, pasteli αφού σταθεροποιηθεί
the endless roasting of τα πασπαλίζει με γεύση από μαντολάτο και is back in its simple or περιχύνεται με σαντιγί
the almonds in copper ζάχαρη και κανέλα. παστέλι, επισκεφθείτε τους more elaborated form, και πασπαλίζεται με
cauldrons demands Χρυσοκάστανη, τραγανή ειδικούς από το 1907. with dried fruits of nuts. καρυδόψιχα. Εύκολο
patience and artistry. απέξω, τρυφερή και You will find it in every στην παρασκευή του και
Today you wil also find ζουμερή από μέσα, θα 5 Psaron & 5 Karvela Str., Ionian island and almost με πολλές παραλλαγές,
mandoles sweetened την αγαπήσετε. Zakynthos Town, +30 26950 everywhere in Greece. θυμίζει ελαφρύ εκμέκ.
42535, +30 26950 28717
117