Page 117 - GREC14N_EFL_01
P. 117

CFU     EFL     ZTH    PVK


                                              ALL ROADS
                                                LEAD TO
        Mandolato        with honey. Μάντολα                     Komfeto          Οι αρχαίοι Έλληνες
        Zakynthos’ treat boasts   σημαίνει Κεφαλονιά.   SUGAR    An autumn harvest   ήταν γλυκατζήδες,
        a Venetian pedigree.   Καβουρδισμένο,   Classic sweets spinning into   sweet, not to mention a   όπως και οι σύγχρονοι.
        Honey, lots of almonds,   καραμελωμένο                   specialty of Kefalonia,   Αξιοποίησαν το μέλι
        egg whites in a meringue   αμύγδαλο και   fresh treats   made from the wild   και το σουσάμι που
        are some of the main   φυσικό κόκκινο                    quince trees of Paliki   υπήρχαν σε αφθονία
        ingredients of Zante’s   χρώμα από φύκια.                region. The fruit is   για να παρασκευάσουν
        mandolato, and it comes   Στην Ενετοκρατία οι            peeled and decorated   ένα γλύκισμα υγιεινό,
        in several variations. A   νοικοκυρές καβούρδιζαν        by hand, then smashed   δυναμωτικό και
        sweet of aristocratic ori-  και καραμέλωναν τα           and boiled, after being   εύγευστο. Σήμερα
        gins which, in its mouth-  αμύγδαλα με ελάχιστη          mixed with sugar, honey   αναγνωρίζονται
        watering version, binds   –και τότε πανάκριβη–           or, more traditionally,   παγκοσμίως οι θρεπτικές
        superbly with chocolate.   ζάχαρη σε λιβανιστήρια   Papagiorgis  grape syrup. When the   και θεραπευτικές
        Old Zakynthians used   ή θερμαντήρες   Point of reference for ice   mixture takes the con-  ιδιότητες του μελιού και
        to say: “Mandolato is   κρεβατιών. Η   cream lovers and every one   sistency of marmalade,   του σουσαμιού, καθώς
        like glass, shouldn’t it   παρασκευή τους μπορεί   with a sweet tooth for almost   roasted almonds and   περιέχουν απαραίτητα
        break, don’t have it...”   να φαίνεται απλή, όμως   a century. Σημείο αναφοράς για   honey are added. Ένα   αντιοξειδωτικά,
        So, be sure that if it’s   απαιτείται υπομονή και   τους λάτρεις του παγωτού και   γλυκό φθινοπωρινής   βιταμίνες και
        hard, crumbles easily   τέχνη για το πολύωρο   όχι μόνο, με ιστορία κοντά ενός   συγκομιδής, που   ιχνοστοιχεία. Μελάτο,
        and doesn’t stick to your   σιγοκαβούρδισμα στα   αιώνα. 32 Nikiforou Theotoki   φτιάχνεται κυρίως στην   αν υπερισχύει το
        teeth, it is 100% fresh.   μπακιρένια καζάνια.   Str., Corfu Town, +30 26610   Κεφαλονιά, από τις   μέλι, ή τραγανό, αν
        Γλυκό με βενετσιάνικο   Σήμερα, θα τις βρείτε και        άγριες κυδωνιές στην   έχει περισσότερο
        pedigree. Μέλι, πολύ   σε εκδοχή μελένια.   39474        περιοχή της Παλικής.   σουσάμι, το παστέλι
        αμύγδαλο, μαρέγκα                                        Αρχικά, τα φρούτα   έχει επανακάμψει στην
        είναι κάποια από τα   Fitoura (or fritoura)              τεμαχίζονται και,   αγορά, είτε απλό είτε σε
        βασικά συστατικά   An integral part of                   αφού ξεφλουδιστούν   διάφορες παραλλαγές,
        του ζακυνθινού   Zakynthos’ tradition and                και αφαιρεθούν τα   με αποξηραμένα φρούτα
        μαντολάτου, που έχει   local fairs, especially on        κουκούτσια με το   ή ξηρούς καρπούς. Θα
        πολλές παραλλαγές.   August 17, when Aghios              χέρι, τα λιώνουν   το βρείτε σε όλα τα
        Αριστοκρατικής   Dionysios, the patron                   και τα βράζουν με   νησιά του Ιονίου και στα
        καταγωγής, στην   saint of the island, is in             ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι   περισσότερα μέρη της
        αμαρτωλή εκδοχή   the spotlight. Outside   Voskopoula    στην παραδοσιακή   Ελλάδας. Τιμήστε το
        του δένει υπέροχα με   the churches, at the mar-  Great traditional sweets since   εκδοχή. Όταν πάρουν   δεόντως.
        σοκολάτα. Οι παλιοί   ket stall tables, delicious   1907, and beloved destination   μορφή μαρμελάδας
        Ζακυνθινοί έλεγαν: «Το   semolina cream is fried   for every generation, all year   εμπλουτίζονται   Frigania
        μαντολάτο είναι γυαλί   in olive oil and sprinkled   long. Εξαιρετικά παραδοσιακά   με καβουρδισμένα   A classic, rich and fresh
        κι αν δεν σπάσει, μην   with sugar and cinna-  γλυκά από το 1907, ένας   αμύγδαλα και μέλι.   syrupy dessert of Zakyn-
        το πάρεις...» Αν λοιπόν   mon. Golden-brown,   αγαπημένος προορισμός για   thos. A generous dose of
        είναι σκληρό, εύθρυπτο   with a crunchy shell and   κάθε γενιά, κάθε εποχή. 3   Pasteli  crème pâtissière is spread
        και δεν κολλάει στα   a tender heart, you will   Lithostroto Str., 41 Lithostroto   Ancient Greeks had a   over toasts soaked in
        δόντια, είναι ολόφρεσκο.    love it. Αναπόσπαστο         sweet tooth, for sure.   syrup, and when it be-
                         κομμάτι της παράδοσης   & Vourvachi Str., Argostoli,   They used what they had   comes firm it is covered
        Mandoles         και των πανηγυριών   Kefalonia, +30 26710 26186,   in abundance –honey   with whipped cream and
        Mandola (pl. mandoles)   της Ζακύνθου, ειδικά   26710-25434    and sesame seeds– to   chopped walnuts. Easy,
        is another name for Kefa-  στις 17 Αυγούστου,            make a healthy, energis-  with many variations, it
        lonia. Roasted, caramel-  ανήμερα του Αγίου              ing and delicious sweet.   tastes like a rather light
        ised almond and natural   Διονυσίου, οπότε η             Nowadays, scientists con-  ekmek.
        red seaweed colouration.   φιτούρα (ή φριτούρα)          firm the nutritional and   Κλασικό ζακυνθινό
        During Venetian Occupa-  έχει την τιμητική της.          therapeutic properties of   γλυκό ταψιού με
        tion, housewives roasted   Έξω από τις εκκλησίες,        both honey and sesame:   πλούσια και δροσερή
        and caramelised almonds   ο επονομαζόμενος               they contain essential   γεύση. Σε βάση
        with the slightest amount   «Φιτουράς» τηγανίζει         antioxidants, vitamins   από σιροπιασμένες
        of unaffordable sugar in   κομμάτια υπέροχης   Mandolatonerie Zakynthos  and minerals. Soft or   φρυγανιές, απλώνεται
        censers or bed warmers.   σιμιγδαλένιας   For unforgettable mandolato   crunchy, depending on   μια γερή στρώση κρέμας
        Though the preparation   κρέμας σε λάδι   and pasteli, visit the experts   the dominant ingredient,   ζαχαροπλαστικής κι
        seems rather simple,   καλής ποιότητας και   since 1907. Για αξέχαστη   honey or sesame, pasteli   αφού σταθεροποιηθεί
        the endless roasting of   τα πασπαλίζει με   γεύση από μαντολάτο και   is back in its simple or   περιχύνεται με σαντιγί
        the almonds in copper   ζάχαρη και κανέλα.   παστέλι, επισκεφθείτε τους   more elaborated form,   και πασπαλίζεται με
        cauldrons demands   Χρυσοκάστανη, τραγανή   ειδικούς από το 1907.    with dried fruits of nuts.   καρυδόψιχα. Εύκολο
        patience and artistry.   απέξω, τρυφερή και              You will find it in every   στην παρασκευή του και
        Today you wil also find   ζουμερή από μέσα, θα   5 Psaron & 5 Karvela Str.,   Ionian island and almost   με πολλές παραλλαγές,
        mandoles sweetened   την αγαπήσετε.   Zakynthos Town, +30 26950   everywhere in Greece.   θυμίζει ελαφρύ εκμέκ.
                                             42535, +30 26950 28717
                                                                                              117
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122